Poštovane kolegice i kolege,

U ovom priopćenju želimo Vam prenijeti neke pojedinosti o održanom kongresu EuroHeartCare 2015 koji je održan od 14. – 15. 06. 2015. godine u Dubrovniku.

Godišnji kongres CCNAP  održava se od 2007. godine, uvijek u drugoj zemlji, a u suorganizaciji s nacionalnim udruženjem kardioloških medicinskih sestara zemlje u kojoj se kongres održava. Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara bila je suorganizator i domaćin EuroHeartCare 2015.

S ponosom možemo reći da je kongres u Dubrovniku bio najposjećeniji od do sada održanih 8 kongresa. Na kongresu su nazočila 602 registrirana sudionika. Iz Hrvatske je bilo preko 200 sudionika. U predkongresnom dijelu 13. 06. 2015. održana su dva Master class tečaja na kojima je nazočilo oko 90 sudionika. Predkongresni stručni sadržaji, također su bili najposjećeniji od do sada održanih.

Nakon Svečanog zatvaranja kongresa održan je okrugli stol o školovanju medicinskih sestara „Razvoj kardiovaskularnih medicinskih sestara za budućnost Europe. Kako možemo krenuti naprijed u Hrvatskoj? “

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici iz: Australije, SAD-a, Kanade, Engleske, Švedske, Irske, Belgije, Danske, Norveške, Nizozemske, Cipra, Grčke i Hrvatske.

Profesorica Felicity Astin predstavila je temeljni kurikulum za kardiološku medicinsku sestru koji je izradila radna skupina CCNAP – ESC, a uz konzultacije s predsjednicima nacionalnih kardioloških sestrinskih udruženja. Tiny Jarsma i Ana Stromberg predstavile su školovanje kardioloških medicinskih sestara u Švedskoj, a predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec predstavila je školovanje medicinskih sestara u Hrvatskoj. Potom je uslijedila diskusija o  problemima s kojima je suočeno hrvatsko kardiološko sestrinstvo. Kao glavni problemi istaknuti su ne postojanje specijalističkih studija ili subspecijalističkih tečajeva (zatajivanje srca, elektrostimulacija, echokardiografija i sl.).

U zaključku okruglog stola dogovoreno je da će CCNAP – ESC formirati radnu skupinu koja će pomoći u pokretanju specijalističkog studija za kardiološku medicinsku sestru prema temeljnom kurikulumu CCNAP – ESC. Nadalje, dogovoreno je da će radna skupina izraditi program i način izvedbe certificiranih tečajeva za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i interventnu kardiologiju.

S kolegicama iz Finske i Norveške posjetili smo OB Dubrovnik, ovom prilikom se zahvaljujemo kolegici Kati Šutalo, pročelnici kardiološkog odjela doktorici Matana, i svim kolegicama Odjela za palijativnu skrb, jer su kolegicama upriličile lijepi prijem.

U prva tri dana poslije kongresa dobili smo preko 60 E-mail poruka od kolegica i kolega u kojima izražavaju zadovoljstvo što su prisustvovale kongresu u Dubrovniku i zahvaljuju na gostoprimstvu.

Hvala svim kolegicama koje su doprinijele da su se naši gosti kako u stručnom, tako i u neformalnom prijateljskom druženju u našem Dubrovniku osjećali ugodno i da im je Dubrovnik i naša domovina ostala u lijepom sijećanju.

Posebno velika hvala svim našim dragim kolegicama i kolegama iz Dubrovnika, osobito Aniti Miljas i Kati Šutalo, jer su dale veliki doprinos u organizaciji kongresa.     

Detaljnu analizu kongresa izradit će kongresni odjel ESC o čemu ćemo Vas izvjestiti.

EuroHeartCare 2015 galerija slika 1 (preuzeto sa stranica ESC)

EuroHeartCare 2015 galerija slika 2 (preuzeto sa FB stranica HUKMS)