Od 29. studenog do 02. prosinca 2018. godine u Hotelu Westin, Zagreb, održan je 12 kongres HKD i 7 kongres HUKMS s međunarodnim sudjelovanjem.

I ove godine nastavljena je tradicija dvogodišnjeg održavanja velikog nacionalnog kardiološkog kongresa. Na kongresu je sudjelovalo oko 1 000 zdravstvenih profesionalaca koji su na bilo koji način uključeni u skrb za kardiološkog bolesnika ili u organizaciju i provedbu mjera primarne prevencije cjelokupnog pučanstva. Ukupno je sudjelovalo preko 300 medicinskih sestara. Sudionici su bili iz: Hrvatske, BiH, Slovenije, Austrije, Irske, Engleske, Danske, Norveške, Cipra i US.

Programski i znanstveni odbori naših kongresa pripremili su izvrstan stručni program, tako da se tijekom četiri dana paralelno održavao stručni sadržaj koji je obuhvatio sve teme iz današnje kardiološke prakse.

U želji da osmislimo i organiziramo što kvalitetniji program 7 kongresa HUKMS za pozvane predavače odabrali smo potvrđene stručnjake iz domaće i svjetske prakse koji su govorili o aktualnim temama i izazovima u današnjoj kardiološkoj praksi.

Naši pozvani predavači bili su:

 • Felicity Astin, FESC, PhD Professor of Nursing & Applied Health Research University of Huddersfield/Calderdale & Huddersfield NHS Foundation Trust /Huddersfild, UK/
 • Boris Blažinić, prof. psihologije /Zagreb, HR
 • Diane L. Carroll, PhD, RN, FAAN, FAHA, NFESC Yvonne L. Munn Center for Nursing Research within the Institute for Patient Care /Boston, USA
 • Erika S. Froelicher, RN, Ph.D., FAAN, Professor Emeritus, Department of Physiological Nursing, /San Francisco, USA/
 • Glenys Hamilton, RN, DNSc., DHL (Hon.), FESC /Svartskog, NOR
 • Lynne Hinterbuchner BScN, FESC /Salzburg, A
 • Tina Brigitte Hansen, MSc, PhD /Roskilde, DK
 • Dr. Catriona Jennings, BA Hons RN FESC FPCNA PhD Cardiovascular Specialist Research Nurse and Senior Teaching  /London, UK
 • Sandra Karabatić, mag. med. techn. /Zagreb, HR
 • Mary Kerins, RGN, SCM, Dip Cardiac Rehabilitation, MSc Nursing /Dublin, IR
 • Ekaterini Lambrinou, RN, PhD, FESC, FHFA  /Limassol, CY
 • Ivica Matić, mag. med. techn., Škola za medicinske sestre Mlinarska /Zagreb, HR/

O kvaliteti predavanja i interesu sudionika svjedočila je popunjenost dvorane, od prve do posljednje sesije  dvorana je bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta. Nakon sesije: Prikaz slučaja : Što kažu smjernice? Potaknula je vrlo konstruktivnu raspravu koja je rezultirala zaključkom da je potrebno provesti radionice o edukaciji sestara o implementaciji smjernica u sestrinsku kardiološku praksu. To smo u zaključcima kongresa stavili kao prioritet u planiranju edukacijskih programa u 2019. godini.

Profesorica Eriki Froelicher održala je predavanje „Uloga medicinskih sestara u prevenciji CVD-a za 25% prema ciljevima do 2025: hrvatski fokus“. Pripremajući svoje predavanje izradila je letak na kojem je vrlo detaljno prikazana zastupljenost srčano žilnih bolesti i čimbenika rizika u Hrvatskoj. Materijali su bili podijeljeni sudionicima. Rasprava je ukazala da su primarna i sekundarna prevencija područja u kojima uloga  medicinske sestre u Hrvatskoj nije prepoznata niti integrirana u skladu s razinom koju sestre mogu dati.

Profesorice Astin  i Carroll pripremile su i vodile dvije radionice: „Povratna informacija pacijenta radi unaprjeđenja skrbi pacijenta“ i „ Kako angažirati obitelj – sestrinska intervencija temeljena na dokazima“, na radionicama je sudjelovalo po 20 sudionika. Sudionici su radionice ocijenili vrlo korisnim i motivirajućima za primjenu novih spoznaja u rad s našim bolesnicima. Osobito korisno smatraju što su im voditeljice dale kontakte za daljnju suradnju i pomoć oko izrade programa i drafta za rad po prezentiranim smjernicama.

Također smo prihvatili sve prijavljene teme iz domaće kliničke prakse koje su nas vodili kroz stručni rad sudionika. Na taj način sudionici su imali mogućnost obnoviti postojeća i steći nova znanja te razmijeniti iskustva s kolegicama i kolegama iz domaće i svjetske prakse.

Održano je: 8 sesija sa 50 predavanja, 1 Satelitski simpozij, 4 radionice i prezentirano je 10 postera.

Nakon održane oralne prezentacije postera,  moderatori su kao najbolje postere ocijenili slijedeće teme:

Prvo mjesto osvojio je poster:                                                                                                                                                                 

„Javnozdravstvena akcija „svjetski dan srca“ – rezultati aktivnosti u klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Sestre milosrdnice
B. Leško, i. Tomašić, R. ČosićA. Plenar, V. Sedinić, T. Pijetlović, D. Sorić Noršić, C. Leporić, Đ. Vlajković, S. Matejčić, A.   Meseljević, M. Kosier /Zagreb, HR/     

Drugo mjesto podijelili su posteri:                                                                                                                                                                        

„Uloga medicinske sestre u otkrivanju i praćenju Anderson-Fabryeve bolesti“
T. Mikulandra, M. Roguljić /Osijek, HR/
i „Život s fibrilacijom atrija“
B. Stanić, B. Miškić, Ž. Stojkov, R. Valenčak /Slavonski Brod, HR/

Treće mjesto osvojio je poster:

„Psihokardiologija kod bolesnika na ambulantnoj kardiovaskularnoj rehabilitaciji“
M. Tuzla, J. Čerkez Habek, N. Hrstić, M. Ivanuša, G. Krstačić /Zagreb, HR/

Svi prihvaćeni sažetci objavljeni su u časopisu Cardiologia Croatica, službenom časopisu Hrvatskog kardiološkog društva (indeksiran u EBSCO). Ovom prilikom se zahvaljujemo glavnom uredniku časopisa doc. dr. sc. Mariju Ivanuši na svekolikoj pomoći.

Također se zahvaljujemo akademiku Davoru Miličiću predsjedniku HKD na svekolikoj podršci i pomoći u organizaciji i održavanju kongresa.