ESC kongres, zajedno sa Svjetskim kardiološkim kongresom, ove je godine održan u Parizu, u prostorima Expo Porte de Versailles centra, u razdoblju od 31. kolovoza do 4. rujna 2019. godine. Najveći kardiološki događaj godine na jednom je mjestu okupio više od 30 000 sudionika iz 150 zemalja. Novosti i inovacije u kardiologiji prezentirane su kroz više od 500 sesija i 4500 prezentiranih radova. Ovogodišnji kongres poseban naglasak stavlja na „ Global Cardiovascular health“, fokusirajući se na različitostima između prevalencije, kliničkih manifestacija, prevencijskih programa, dijagnostičkih postupaka i modaliteta liječenja kardiovaskularnih bolesti diljem svijeta. ESC i dalje nastavlja s razvojem smjernica koje daju preporuke temeljene na dokazima za zbrinjavanje svih stanja u kardiologiji.

Na ovogodišnjem kongresu predstavljene su slijedeće smjernice:

–          „ Diabetes, Pre-diabetes & Cardiovascular Diseases“

–          „ Acute Pulmonary Embolism“

–          „ Supraventricular Tachycardia“

–          „ Chronic Coronary Syndromes“

–          „ Dyslipidaemias“

Aktivnosti ACNAP-a ( Association of Cardiovascular Nursing & Allied Professions), kao najveće europske organizacije koja okuplja kardiovaskularne medicinske sestre i srodne profesije u kardiologiji, organizirane su u suradnji s nacionalnim društvom zemlje domaćina „ French nursing comunity“. ACNAP nastavlja kroz različite edukacijske programe, istraživanja i mentorstvo pružati snažnu podršku medicinskim sestrama za njihov profesionalni razvoj te jačati njihov utjecaj u cjelokupnom zdravstvenom sustavu i oblikovanju budućnosti.

Teme sesija na kojima se vodila vrlo konstruktivna rasprava bile su:

  • prihvaćanje digitalnih tehnologija u sestrinstvu
  • skrb usmjerena na pacijenta
  • unaprjeđivanje lanca preživljavanja i održavanje kvalitete života nakon kardijalnog aresta
  • sekundarna prevencija nakon akutnog infarkta miokarda
  • timski pristup i uključivanje palijativne skrbi kod pacijenata u uznapredovaloj fazi srčanog zatajivanja.

Iz održanih predavanja bilo je razvidno da je edukacija kardioloških medicinskih sestara u razvijenim zemljama pratila trendove razvoja moderne kardiološke prakse, a njihovo pozicioniranje u zdravstvenom sustavu sukladno stečenim kompetencijama dovelo je do općeg poboljšanja skrbi. Značajni iskoraci napravljeni su u primarnoj i sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, zatajivanju srca „heart failure nurse“, hipertenziji.  To su područja gdje sestre u multidisciplinarnom timu igraju ključnu ulogu. Budući da kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju gdje god je to moguće, naglasak mora biti na proaktivnom izbjegavanju lošeg zdravlja kroz prevenciju, a ne da usredotočenost bude na liječenju.

Usredotočenost je na „care“, a ne na „cure“  i to predstavlja značajan pomak paradigme.    Medicinske sestre kao najbrojniji zdravstveni djelatnici dale su veliki obol u provedbi ovakve transformacije u nekim razvijenim zemljama.

 Uz veliki broj liječnika i medicinskih sestara ispred HUKMS na ESC kongresu su sudjelovali: Nataša Barišec, Zdenka Ćurić, Vesna Grubić, Milka Grubišić, Božica Leško, Ana Ljubas, Ivica Matić, Anita Miljas, Vjera Pisačić, i Andreja Studen.

Bila je to jedinstvena prilika za povezivanje sa stručnjacima i interpersonalnu razmjenu znanja, upoznavanje s novitetima, a sve u cilju osiguravanja najbolje moguće skrbi za kardiološkog bolesnika i smanjivanja tereta kardiovaskularnih bolesti u svijetu kao temeljne misije Europskog društva za kardiologiju.

Zaključak:

Sve izrečeno na ESC kongresu možemo staviti u jedinstven zaključak.

Medicinske sestre kao najbrojniji zdravstveni profesionalci moraju biti prepoznate kao ključni čimbenik u oblikovanje socijalne i zdravstvene politike u svojim zemljama, jer mogu dati veliki obol u smanjenju tereta kardiovaskularnih bolesti.

Primjeri i rezultati moderne svjetske prakse dobar su putokaz kako pozicionirati kardiološko sestrinstvo u hrvatski zdravstveni sustav.

Izvješće pripremila:

Vjera Pisačić