Od 25. do 29. 08. 2018. godine u Minhenu je održan kongres Europskog kardiološkog društva European Society of Cardiology.
Više od 32 000 sudionika iz cijeloga svijeta imalo je priliku upoznati najnovija dostignuća iz svih područja kardiovaskularne skrbi kroz 500 različitih sesija te preko 4500 predavanja.
Bila je to jedinstvena prilika za šest članova HUKMS -a da unaprijede stručno znanje kroz sudjelovanje u predavanjima i poboljšaju praktične vještine kroz brojne radionice!

Ispred HUKMS-a kongresu su nazočili: Milka Grubišić, Ivica Matić, Anita Miljas, Ljiljana Cesar, Kristina Ruščić i Ana Ljubas.

Od brojnih stručnih sadržaja kroz koja su prezentirane najnovije spoznaje u zdravstvenoj skrbi kardioloških bolesnika naš osobit interes izazvala su sesije:

„Putovanja pacijenata i obitelji kroz srčanu bolest”
„Stručni savjet – kombinacija hipertenzije i zatajenja srca u plovidbi uznemirenim vodama”
„Napredna sestrinska skrb u kardiologiji”

Predavanja na navedenim sesijama održale/i su stručnjakinje i stručnjaci (Donna Fitzsimons, Cristi Deton, Erika Froelicher, Ekaterini Lambrinou, Catriona Jenings, Mary Kerins i dr.) iz zemalja u kojima je edukacija kardioloških sestara na najvećoj razini akademske izobrazbe, a sestre u kliničkoj praksi rade u skladu sa svaojom izobrazbom. Npr. sestra vodi ambulantu za zatajivanje srca, hipertenziju i sl. samostalno titrira i mijenja određene vrste lijekova i samostalno navigava pacijenta i obitelj kroz bolest.

Nadalje, vrlo zanimljiva sesija bila je „prikazi slučaja”, jer kroz prikaze slučaja moglo se vidjeti koliki je značaj kvalitetne implementacije smjernica u sestrinsku kardiološku praksu na čemu inzistiramo već gotovo 3 godine.

U vrijeme ESC kongresa održana je Skupština ESC na kojoj su objavljeni rezultati izbornih promjena i neke druge odluke koje je donio Glavni bord ESC.

Nama vrlo značajne promjena je ta da je „Council on Cardiovascular Nursing and Allied Professions (CCNAP) prerastao u the Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professionals (ACNAP)

Dakle CCNAP je iz vijeća prerastao u „Udruženje kardiovaskularnih sestara i srodnih profesija”.

Dr, Tina Hansen nova je predsjednica ACNAP, dr. Hansen dolazi is Zealand University Hospital, Roskilde, Denmark.

Ana Ljubas, mag. med. techn., FESC