Od 03. do 06. Studenog 2016. godine održan je 11. Kongres Hrvatskog kardiološkog društva (HKD) i 6 kongres Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara (HUKMS). Kongresi su bili s međunarodnim sudjelovanjem, a pokrovitelji kongresa bili su: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Europsko kardiološko društvo.  Na našim kongresima nazočilo je gotovo 1000 sudionika iz 29 zemalja.

Otvaranju kongresa prethodila je konferencija za tisak na kojoj sam bila govornik uz predsjednka 11 kongresa HKD akademika Davor Miličić i predsjednika Svjetske kardiološke federacije profesora Davida Wooda. Izvjestili smo hrvatsku javnost da su unatoč neprijeporno visokoj razini hrvatske kardiologije, srčano žilne bolesti još uvijek vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Kako bi se nastavio i ubrzao trend smanjivanja pobola i smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila pozvali smo na potrebu široke mobilizacije zdravstvenih profesionalaca, ali i politike, medija i svekolikoga društva.

U prepunoj Kristalnoj dvorani hotela Westin upriličena je svečanost otvaranja kongresa. Uz predsjednike kongresa, nazočne su prigodnim govorima pozdravili predjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnost akademik Zvonko Kusić, ministar Zdravstva profesor Milan Kujundžić, predsjednik Svjetske kardiološke federacije profesor David Wood i izabrana predsjednica Europskog kardiološkog društva profesorica Barbara Casadei. U svom pozdravnom govoru istaknula sam poteškoće s kojima je suočeno hrvatsko kardiološko sestrinstvo te pozvala nazočne, a napose ministra Zdravstva na istinsku podršku u provedbi promjena, osobito na potrebnu provedbu redizajna izobrazbe kardiološkog sestrinstva. Nakon pozdravnih govora svečanost otvaranja uveličao je prvak opere HNK Robert Palć izvedbom arije iz opere Nikola Šubić Zrinjski.

Galerija slika 1

O 6. Kongresu HUKMS

Hrvatsko kardiološko sestrinstvo je dalo veliki obol razvoju cjelokupne hrvatske kardiološke prakse, ono je aktivni sudionik integracije inovativnih procedura u kliničku praksu. Nove metode u dijagnostici i liječenju kardioloških bolesnika izazov su za sestre i poticaj da neprestalno tragaju za novim spoznajama, a s ciljem osiguranja najbolje moguće kvalitete života onih koji našu pomoć trebaju. Stoga su naši kongresi usmjereni k poticanju višeg standarda profesionalne izvrsnosti. Da je tome tako svjedočio je stručni program kongresa popunjen predavanjima i radionicama koje su održali i vodili naši pozvani predavači iz domaće i svjetske kardiološke prakse te odabranim temama predavanja i poster prezentacija koje su prijavile medicinske sestre i tehničari iz hrvatske kardiološke prakse.

Pod motom  „Izazovi i nove perspektive hrvatskog kardiološkog sestrinstva“ stručni program kongresa započeo je Konstitutivnom sesijom na kojoj su sudionike pozdravile: Ana Ljubas ispred HUKMS, a Catriona Jennings ispred ESC Council on Cardiovascular Nursing and Allied Professions (CCNAP). O izazovima i novim perspektivama kardiološkog sestrinstva predavanja su održali Donna Fitzsimons, Catriona Jennings i Ana Ljubas.

Na kraju konstitutivne sesije sudionike je pjesmom pozdravio „Pjevački zbor medicinskih sestara i tehničara KBC-a Zagreb“

Tijekom četiri dana usporednih sadržaja, predavanja, radionica i simpozija sudionici su imali mogućnost obnoviti postojeća i steći nova znanja te razmjeniti iskustva s kolegicama i kolegama iz domaće i svjetske kardiološke prakse.

Na kongresu je nazočilo oko 300 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Pozvani predavači bili su potvrđeni stručnjaci koji su kroz različite oblike prezentiranja sadržaja govorili o aktualnim  temama i izazovima u kardiološkoj praksi.

Pozvani predavači:

Felicity Astin, FESC PhD Professor of Nursing & Applied Health Research/University of Huddersfield/Calderdale & Huddersfield NHS Foundation Trust/London, UK/

Ivica Benko, dipl. med. techn. KBC Sestre milosrdnice/Zagreb, HR/

Diane L. Carroll, PhD, RN, FAAN, FAHA, NFESC Yvonne L. Munn Center for Nursing Research within the Institute for Patient Care /Boston, USA/

Erika S. Froelicher, RN, Ph.D., FAAN, Profesor Emeritus, Department of Physiological Nursing, /University of California San Francisco, USA/
Donna Fitzsimons, RN, BSc, PhD, NFESC Professor of Nursing Ulster University & Senior Manager Nursing Research  /Belfast, UK/

Glenys Hamilton, RN, DNSc., DHL (Hon.), FESC /Svartskog, NOR/

Prof. dr. sc. Bojan Jelaković, KBC Zagreb /Zagreb, HR/

Dr. Catriona Jennings, BA Hons RN FESC FPCNA PhD Cardiovascular Specialist Research Nurse and Senior Teaching  /London, UK/

Doc. dr. sc. Sonja Kalauz, ZVU /Zagreb, HR/

Prim. dr. sc. Bojana Knežević, KBC Zagreb /Zagreb, HR/

Ivica Matić, mag. med. techn., Škola za medicinske sestre Mlinarska /Zagreb, HR/

Doc. dr. sc. Milan Milošević, Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet /Zagreb, HR/

Prof. dr. sc. Viktor Peršić, Thalassotherapia Opatija /Opatija, HR/

Ivana Portolan Pajić dr. med. Gradski ured za zdravstvo /Zagreb, HR/

Izabella Uchmanowicz, RN, PhD, Prof. UMW  /Wroclav, PL/

Profesor David Wood, Predsjednik Svjetske kardiološke federacije /London, UK/

Veliki interes sudionika izazvali su tematski simpoziji koje su održali naši pozvani predavači, jer su slušali, ali i sudjelovati u raspravama  o temama iz svakodnevne kliničke prakse kao što su: upotreba mobilnih tehnologija u prevenciji KVB, depresija u akutnom koronarnom sindromu, edukacija i  istraživanja u sestrinstvu i zdravlje na radu zdravstvenih djelatnika.

Vrlo zanimljive i dobro posjećene bile su sesije sa usmenim izlaganjem radova, prezentacijama postera i prikazima zanimljivih slučajeva iz svakodnevne domaće kliničke prakse koje su nas vodile kroz stručni rad sudionika.

Posebno važan dio programa bio je Okrugli stol o edukaciji i školovanju kardioloških medicinskih sestara. Okrugli stol je moderirala i vodila Sonja Kalauz, a sudionici su bili: Profesor David Wood predsjednik Svjetske kardiološke federacije, Donna Fitzsimons član borda Europskog kardiološkog društva, Catriona Jennings vice president CCNAP, Glenys Hamilton iz Norveške, Erica S. Froelicher profesor Emeritus iz USA, Dragica Šimunec predsjednica FEPI, Slava Šepec predjednica Hrvatske komore medicinskih sestara, Marija Orlić Šumić pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC Zagreb, Tanja Žontar predsjednica Sekcije kardiovaskularnih sestara Slovenije i Ana Ljubas pedsjednica HUKMS.

Profesor David Wood poslao je poruku o viziji razvoja kardiološkog sestrinstva iz perspektive Svjetske kardiološke federacije, a ostali sudionici raspravljali su o trenutnoj situaciji u edukaciji i institucionalnoj izobrazbi kardioloških medicinskih sestara. Svrha i cilj Okruglog stola bila je podržati razvoj i implementaciju programa u školovanju kardioloških sestara u Hrvatskoj prema Core Curiculum CCNAP – ESC. Poruke iz okruglog stola osnažile su nastojanja kardioloških sestara Hrvatske da ustraju u radu na adoptiranju programa prema predloženom Core Curiculu.

Nadalje, održane su dvije radionice koje su vodile dokazane stručnjakinje, a naše velike prijateljice.

Na   radionici o istraživanjima u sestrinstvu koju su vodile Felicity Astin i Diane Carroll sudionici su učili i svladavali tehnike izrade nacrta i programa za sestrinska istraživanja i edukaciju.

Na radionici o edukaciji i školovanju koju su vodile: Felicity Astin, Diane Carrol, Glenys Hamilton i Erica S. Froelicher definirani su problemi i određeni prioriteti u rješavanju problema koji se odnose na razvoj specijalističkih programa. Usuglašeno je da je prioritet izrada programa za zatajenje srca, a on će biti predložak za izradu drugih programa. Također je usuglašeno da se formira radna grupa, te su dogovorene aktivnosti pojedinih članova. Članovi radne grupe su i naši voditelji radionica čiji je zadatak pomoć u osiguravanju uvida u  programe dvije europske zemlje i pomoć u dobivanju recenzije na naš program. Članovi radne grupe iz Hrvatske već su započeli s aktivnostima u obavljanju određenih radnji koje prethode izradi programa.

U težnji da organiziramo i osmislimo što kvalitetniju edukaciju, kroz različite oblike prezentiranja sadržaja te probir važnih, aktualnih tema, nastojali smo da svaki sudionik dobije nove i korisne spoznaje i prenese ih u svakodnevni rad.  Svi prihvaćeni sažetci objavljeni su u časopisu Cardiologia Croatica, službenom časopisu Hrvatskog kardiološkog društva (indeksiran u EBSCO). Ovom prilikom se zahvaljujemo glavnom uredniku časopisa doc. dr. sc. Mariju Ivanuši na svekolikoj pomoći.

U vrijeme kongresa održana je redovita Skupština HUKMS. Budući da je ove godine obilježena deseta obljetnica osnivanja Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara otvaranje Skupštine započelo je svečanom ceremonijom.

Na svečanosti otvaranja dodijeljene su Zahvalnice zaslužnima za doprinos u razvoju i promicanju HUKMS.

Zahvalnice su dodijeljene: profesoru Željku Sutliću, docentu Eduardu Margetiću, docentu Mariu Ivanuši i docentu Šimi Manoli. Nadalje, s ponosom objavljujemo da su: profesor David Wood, Catriona Jennings, Donna Fitzsimons, Sonja Kalauz, Felicity Astin, Diane Carroll, Erica S. Froelicher, Glenys Hamilton i Izabella Uchmanowicz  uz Zahvalnice od 04. Studenog 2016. godine postali počasni članovi HUKMS te im je uručen Certifikat „Počasni član HUKMS“.

Nadalje, Upravni odbor HUKMS donio je odluku da se od ove godine na svakom našem kongresu dodijeli Nagrada za životno djelo članu naše udruge koji je prepoznat kao čestita i odgovorna osoba te čiji je rad kroz kliničku praksu i udrugu doprinijeo promicanju i razvoju hrvatskog kardiološkog sestrinstva. Ove godine Nagradu za životno djelo dobila je Stana Koščak. Stana je bila glavna sestra kardiologije u KBC Osijek. Dala je veliki obol u razvoju kardiološke prakse u svojoj ustanovi. Tijekom svog kliničkog rada posebice se zauzimala za bolesnike u terminalnom stadiju bolesti. Prošle godine otišla je u zasluženu mirovinu, ali to ju nije udaljilo od sestrinstva niti od skrbi za bolesnika. Danas je savjetnica za palijativnu skrb u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael, Strmac. Jedna je od utemeljiteljica naše udruge i danas vrlo aktivna u njenom radu.

Ceremoniju otvaranja uveličalala je Sanda Franjković ispred  Društva za povijest sestrinstva HUMS-a revijom povijesnih sestrinskih uniformi „Žive slike iz povijesti sestrinstva“.

Nakon svečanosti otvaranja održan je službeni program Skupštine.

Zaključci kongresa:

  1. Nastaviti pregovore s nadležnim institucijama o adoptiranju programa za diplomski studij za kardiološko sestrinstvo prema prijedlogu Core Curiculuma koji je izradio ESC-CCNAP.
  2. Izradu programa i silabusa za hrvatsko kardiološko sestrinstvo voditi će i koordinirati docentica Sonja Kalauz.
  3. Nastaviti pregovore s nadležnim institucijama za provedbu, priznavanje i vrednovanje subspecijalističkih tečajeva i to za: zatajivanje srca, aritmije i elektrostimulaciju, ehokardiografiju, prevenciju.
  4. Planirati i održavati stručne sastanke u suradnji s radnim skupinama HUKMS i HKD.
  5. Poticati na implementaciju ESC smjernica u sestrinsku kardiološku paraksu
  6. Nastaviti suradnju s ESC-CCNAP.
  7. Budući da već dugi niz godina postoji opravdano nezadovoljstvo kardioloških medicinskih sestara i tehničara zbog podcijenjenog vrednovanja njihovog rada, a koji proizlazi iz gotovo diskriminirajućeg Kolektivnog ugovora zaključeno je da će HUKMS zatražiti sastanak sa sindikatima koji su partneri  Vladi Republike Hrvatske u pregovorima kako bi ih upoznali s propustima i inzistirali na pozitivnim promjenama.

Galerija 2

Predsjednica HUKMS

Predsjednica 6 kongresa HUKMS

Ana Ljubas, mag. med. techn., NFESC