Od 26. do 30. kolovoza 2017. godine u Barceloni je održan Europski kardiološki kongres.

ESC kongres je najveći kardiološki događaj na svijetu koji je okupio gotovo 30 000 medicinskih kardiovskularnih stručnjaka. Činjenica da je program tiskan na gotovo 500 stranica govori o velikom broju i raznolikosti tema održanih predavanja. Tijekom 5 dana sudionici su nazočili brojnim sesijama, simpozijima i prezentacijama postera.

Također je održan veliki broj panel rasprava i radionica o najaktualnijim temama današnje kardiološke prakse.

Iz  Hrvatske je na ESC kongresu nazočilo 15 članica Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara.

Sudjelovanje na stručnim predavanjima, sastancima i razmjena iskustva s brojnim kolegicama zasigurno će obogatiti našu kardiološku praksu. Osobit naglasak na radnim sastancima CCNAP bio je na razvoju edukacije kardioloških medicinskih sestara. Veliko zanimanje i dinamičnu raspravu potaknula su predavanja o razvoju  kurikula za interventnu kardiologiju. Nadalje, od stručnih sadržaja za medicinske sestre i srodne profesionalce dinamična rasprava vodila se na sesijama o palijativnoj skrbi kardioloških bolesnika i zatajivanju srca. Predsjednica CCNAP Ekaterini Lambrinou održala je panel predavanje o palijativnoj skrbi tijekom kojeg je naglasila da uloga medicinskih sestara kao članova multidisciplinarnog tima nije u skladu s onim što one mogu dati kako bi pridonijele boljoj kvaliteti skrbi. Naravno, problem nije htijenje i motivacija sestara, nego različite opstrukcije i neprihvaćanja unutar sustava ili ustanova.

26. kolovoza u večernjim satima bilo je upriličeno primanje za medicinske sestre, to je bila izvrsna prilika za neformalna prijateljska druženja, ali i za sastanke s uglednicima iz svjetske kardiološke prakse.

Na prijemu smo imali vrlo korisna druženja s profesorom Davidom Wood predsjednikom Svjetske kardiološke federacije, profesoricama Fitzsimons, Astyn, Lambrinou, Jennings i brojnim drugima.

Također je na sastancima slična diskusija vođena o implementacji smjernica u sestrinsku kardiološku praksu.

Kako bi se potaknulo i motiviralo sestre na potrebu implementacije smjernica CCNAP je izradio različite aplikacije i nekoliko videa koji su dostupni  na web stranici CCNAP, a dosupni su i na web stranici HUKMS.

U prosincu će se u Nici održati trening o implementaciji smjernica u sestrinsku kardiološku praksu  „Guideline smart Training“

Trening će biti financiran od strane ESC, a iz svake zemlje mogu nazočiti po dva sudionika. Budući da se od sudionika očekuje dobro poznavanje rada u mobilnim aplikacijama iz Hrvatske će nazočiti Ivica Benko i Ivica Matić.

O brojnim drugim informacijama i saznanjima biti će riječi na našem simpoziju u Trakošćanu te Vas i ovom prilikom pozivamo da nam se pridružite u stručnom i prijateljskom druženju.

 

Ana Ljubas, mag. med. techn., FESC

Predsjednica HUKMS