Izvještaj

Od 14. do 15.7.2023., u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, održan je drugi po redu sastanak medicinskih sestara i tehničara u invazivnoj i intervencijskoj kardiologiji pod nazivom: „2nd EMEA RLM PACT Ambassador Meeting“. Radi se o radionici u organizaciji tvrtke Medtronic, a koja okuplja profesionalce s područja istočne Europe, zapadne Azije, bliskog istoka i Afrike. U 2 dana prikazana su iskustva u korištenju novih tehnologija kod kompleksnih bolesnika s akutnim i kroničnim koronarnim sindromom poput intravaskularnog (koronarnog) ultrazvuka (IVUS), optičke koherentne tomografije (OCT), zbrinjavanja kroničnih totalnih okluzija (CTO) i TAVI zahvata. Puno pažnje posvećeno je menadžmentu osoblja i opreme u invazivnoj kardiologiji i podjeli iskustava među zemljama sudionicama kroz interaktivnu raspravu. Na dvodnevnom skupu sudjelovalo je oko 150 polaznika iz inavzivnih kardioloških laboratorija iz spomenute regije. Ostvareni su brojni kontakti za buduće edukacijske aktivnosti i možebitnu opservacijsku razmjenu osoblja.

Sa starog kontinenta i ispred Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara na skupu su sudjelovali:

  • Ivana Kuserbanj, bacc.med.techn., KBC Sestre milosrdnice Zagreb
  • Jelena Mikulan, mag.med.techn., ŽB Čakovec
  • Krešimir Librenjak, bacc.med.techn., OB Zadar
  • Ivica Benko, dipl.med.techn., KB Dubrava

Aktivno s oralnom prezentacijom sudjelovali su:

  • Jelena Mikulan, mag.med.techn., iz Županijske bolnice Čakovec s temom „CTO – prikaz slučaja“, i
  • Ivica Benko, dipl.med.techn., ECDSAP iz Kliničke bolnice Dubrava s temom „Sigurnost pacijenta u invazivnoj kardiologiji“.

Zaključno, može se reći da se radi o jedinstvenom sastanku u ovoj velikoj regiji, posvećenom medicinskim sestrama i tehničarima u invazivnoj i intervencijskoj kardiologiji, s velikom perspektivom koja se temelji na direktnoj razmjeni iskustava o sličnoj tematici, ali drugačijim kulturološkim okruženjima.

Izvješće pripremio:
Ivica Benko, dipl.med.techn., ECDSAP