Od 28. veljače do 1. ožujka u Hotelu International u Zagrebu organizirana je prva radionica za medicinske sestre i srodne profesije u invazivnoj elektrofiziologiji s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom EP Staff Training. Radionicu je organizirala Radna skupina za aritmije i elektrostimulaciju srca Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom. Radionicu je pozdravila i otvorila Ana Ljubas, mag.med.techn., NFESC, predsjednica Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara.

Ubrzanim i dinamičnim razvojem invazivne aritmologije kako u Hrvatskoj, tako i u regiji, pokazala se velika potreba za organizacijom strukturirane edukacije medicinskog osoblja u elektrofiziološkim laboratorijima. Tečaj je u tri dana bio koncipiran od osnova elektrofiziologije i anatomije, jednostavnih aritmija i zahvata, pa sve do kompleksnih aritmija i zahvata. U takvom sadržajnom rasporedu i teškoj tematici obrađene su teme za osoblje s nimalo ili vrlo malo iskustva, kao i teme za osoblje iz visoko-volumnih centara s dugogodišnjim iskustvom.

Unatoč novonastaloj situaciji zbog virusne pandemije, radionici je prisustvovalo ukupno 70 polaznika iz 19 centara iz regije – Izole, Ljubljane, Maribora, Zagreba (4 centra), Krapinskih Toplica, Rijeke, Slavonskog Broda, Osijeka, Zadra, Splita, Dubrovnika, Mostara, Tuzle, Beograda (2 centra) i Skopja, te gostiju iz Bratislave i Praga.

Održana su ukupno 23 predavanja, 4 prikaza slučaja, okrugli stol na kraju radionice, te ispit znanja prije i nakon radionice. Uz iskusne predavače, zanimljive prikaze predstavnika industrije i prikaze slučajeva kolega iz nekoliko centara, radionica je odisala brojnim i sadržajnim raspravama i izmjenama iskustava, koje su često probijale predviđenu satnicu. Analizom evaluacije nakon provedene radionice utvrđen je ukupni napredak grupe za 35% na ispitu znanja, s prosječnom prolaznošću prije radionice od 55%. O težini ispita govori činjenica da niti jedan polaznik, bez obzira na godine iskustva, nakon radionice nije točno odgovorio na sva pitanja koja su bila vremenski limitirana.

Pozitivnim povratnim informacijama, čemu u prilog govori prosječna ocjena radionice 4,9 (ocijenjeno ocjenom od 1 do 5), te brojnim mailovima podrške organizacijskom odboru, vjerujemo kako ova radionica, kao ideja Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara ima veliku korist i perspektivu za daljnji razvoj u budućnosti. Uz prikazano zavidno znanje pojedinih polaznika realno je očekivati i napredniju verziju radionice sa širenjem i na ostale zemlje u regiji.

Program radionice

Pripremio: Ivica Benko, dipl.med.techn., ECDSAP

voditelj radionice