Proljetni miting “EuroHeartCare” Stavanger, Norveška 2014

Ana Ljubas

Proljetni miting “EuroHeartCare” Stavanger, Norveška 2014

Štovane kolegice i kolege,

kao što Vam je poznato, osnovna svrha osnivanja i postojanja HUKMS jest pomoć u edukaciji i stjecanju novih znanja kardiološkim medicinskim sestrama u Hrvatskoj, a osnovni cilj je postizanje najveće izvrsnosti u kardiološkoj sestrinskoj praksi.

Jedan od načina takve pomoći je organizacija stučnih skupova u Republici Hrvatskoj. Međutim,  naša edukacija i stručni razvoj moraju pratiti trendove  edukacije i stručnog  razvoja  kardiološkog sestrinstva u Europi. Stoga  hrvatsko kardiološko sestrinstvo  svoju stručnu edukaciju tj. izobrazbu i smjernice u kliničkoj praksi želi uskladiti s Vijećem kardioloških medicinskih sestara i drugih profesionalaca,  Europskog kardiološkog društva – Council on Cardiovascular Nursing and Allied Professions (CCNAP).

Izvrsna prilika za stjecanje novih saznanja i razmjenu iskustava su stručni sastanci u organizaciji CCNAP-a.

Jedna od takvih prilika je Proljetni miting “EuroHeartCare” Stavanger, Norveška, 4-5. Travanj 2014.

 

HUKMS – CCNAP

Štovane kolegice i kolege,

HUKMS je već duži niz godina upozoravala na potrebu specijalističke izobrazbe kardioloških medicinskih sestara, te predlagala programe specijalističkih i subspecijalističkih modula za školovanja kardioloških medicinskih sestara u Hrvatskoj. Kao što Vam je poznato niti jedan nije zaživio. Međutim,  posljednje godine donose značajne pomake. Izobrazba hrvatskog sestrinstva uzdignuta je na akademsku razinu, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorile su nam se dodatne mogućnosti za kojima smo težili.

Ovom prilikom Vas izvještavam da CCNAP upravo radi na temeljnom kurikulumu za kardiološke medicinske sestre u što se dakako uključila i naša udruga.
Odbor za obrazovanje ESC-a identificirao je slične izazove u medicinskom obrazovanju i razvio nastavni plan kao prvi korak prema razvijanju veće dosljednosti u obrazovanju kardiologa u EU. Cjelokupni  program je razvijen uz potporu e-learning platforme.

Odbor za obrazovanje CCNAP-a je po uzoru na Odbor za obrazovanje ESC-a  razvio nastavni plan kako bi utvrdio okvir za nastavak obrazovanja kardiovaskularnih sestara i nakon registracije (u europskim zemljama je registracija pri nadležnoj komori nakon prvostupništva).
Kurikulum nije namijenjen pokrivanju svih aspekata vrlo složene uloge specijaliziranih kardioloških sestara , ali pruža okvir pomoću kojeg se plan može razviti , zadovoljavajući potrebe svake pojedine europske zemlje, i prioritete kardiovaskularnog sestrinstva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*