Od 18. do 20. 05. 2017. godine, Jönköping, Švedska, održan je godišnji kongres CCNAP EuroHeartCare2017.

U skladu s tradicijom da suorganizator kongresa bude društvo kardioloških medicinskih sestara zemlje domaćina, ove godine to je bilo društvo kardioloških medicinskih sestara Švedske. Moto kongresa bio je „Team Work for Excellence in Cardiovascular Care“

Prvi dan kongresa održane su dvije radionice. Jedna radionica bila je interpretacija EKG-a, a u drugoj radionici prikazane su publikacije sestrinskih istraživanja i raspravljalo se o budućnosti istraživanja u sestrinstvu.

U skladu s motom kongresa „Timski rad za izvrsnost u kardiovaskularnoj skrbi ” kroz tri dana održan je veliki broj predavanja, simpozija, radionica i poster prezentacija koje su vodili i prezentirali: medicinske sestre, kardiolozi, fizioterapeuti, psiholozi, liječnici obiteljske medicine i nutricionisti, svi redom potvrđeni stručnjaci iz svjetske kardiološke prakse. Stručni sadržaji tematski su obuhvatili cjelokupnu kardiološku praksu. Odvijali su se kroz:  uvodnu sesiju sa dva počasna predavanja, 7 simpozija, dvije How-to sesije i specijalna sesija na zatvaranju kongresa. Održane su dvije moderirane poster sesije i nekoliko sesija s oralnim prezentacijama postera te sesija s prikazom slučaja.

U vrijeme kongresa održana je i Generalna skupština CCNAP koju je vodila predsjednica CCNAP Ekaterini Lambrinou. Predsjednica je prezentirala ustroj i rad CCNAP te pozvala sve članove na aktivnije participiranje u radu vijeća. Nadalje, profesorica Lambrinou pozvala je sve nazočne da lobiraju kod kardioloških medicinskih sestara u svojim zemljama na učlanjenje u CCNAP. Također je pozvala na aktivniji rad u objavljivanju novosti u News Letter CCNAP, a osobito prikaze slučaja iz kliničke prakse.

U skladu s ustaljenom praksom održan je i sastanak Odbora nacionalnih predstavnika. Sastanak je vodila predsjednica Mary Kerins. Na sastanku se raspravljalo o aktivnostima koje odbor poduzima u svezi implementacije ESC smjernica u sestrinsku kardiološku praksu, a predstavnici su izvještavali o koracima i problemima s kojima se suočavaju u pokušajima implementacije u svojim zemljama. CCNAP radi sažetak smjernica i aplikaciju za  Smart Phone koje bi bile dostupne svim europskim sestrama. O dostupnosti i primjeni u sestrinsku praksu u prosincu će se održati radionice u kući srca Europskog kardiološkog društva u Nici. U organizaciji CCNAP-ESC na radionicama će iz svake zemlje nazočiti po dva člana koji bi potom educirali članstvo u svojim zemljama.

Na EuroHeartCare2017 iz Hrvatske su nazočili: Ana Ljubas, Sanja Piškor, Kata Gagić, Milka Grubišić, Vjera Pisačić, Jelana Hojsak, Marin Žilić, Ivica Matić, Danijela Sorić Noršić, Martina Kralj, Doris Ivetac i Vesna Babić.

Osim sudjelovanja na kongresu boravak u Jönköping  iskoristili smo i za studijsku vizitu regionalnoj bolnici u Jönköping „Länssjukhuset Ryhov“.

Naša studijska vizita potvrdila nam je da hrvatsko kardiološko sestrinstvo prati trendove razvoja moderne europske prakse. Sudjelovanjem na stručnim sastancima možemo steći nove spoznaje, ali širinom znanja i razvijenih vještina hrvatsko kardiološko sestrinstvo može pridonijeti razvoju moderne europske prakse, a posebice očuvanju temeljnih vrednota setsrinske prakse.

Ana Ljubas, mag. med. techn., NFESC

Predsjednica HUKMS