Poštovane i drage kolegice i kolege,

Kao što Vam je poznato od 15. do 16. travnja 2016. godine u Ateni je održan kongres EuroHeartCare2016. EuroHeartCare je godišnji kongres Vijeća za medicinske sestre i srodne profesionalce (The Council on Cardiovascular Nursing and Allied Professions – CCNAP). Sukladno dosadašnjoj praksi kongres se održava u suradnji s kardiološkim sestrinskim udruženjem zemlje domaćina, ove godine to je bilo Grčko društvo kardioloških medicinskih sestara.

Moto ovogodišnjeg kongresa bio je „Excellence in patient care: the heart of EuroHeartCare“

Kao i prethodnih godina dan uoči svečanosti otvaranja kongresa održana je Prekonferencija s dva Masterclas tečaja.

Nazočili smo tečaju o prevenciji koji je vodio profesor David Wood, suvoditelji na tečaju bili su članovi multidisciplinarnog tima koji se bave prevencijom kardiovaskularnih bolesti: kardiolog, medicinska sestra, fizioterapeut, psiholog i nutricionist, a moderatori tečaja bile su: Catriona Jenings predsjednica CCNAP i Mary Cerins predsjednica CCNAP National Comiti. Prikazana su tri slučaja kardioloških pacijenata kod kojih je trebalo provoditi mjere primarne i sekundarne prevencije. Nakon prikaza slučajeva o istima su s voditeljima raspravljali sudionici tečaja. U zaključku je istaknuto da kada je riječ o provođenju preventivnih mjera nema bitne razlike bilo da se radi o primarnoj ili sekundarnoj prevenciji.

Na uvodnoj sesiji održana su dva izvrsna predavanja na teme: Task shifting  – ekspanzija uloge kardioloških medicinskih sestara i implementacija smjernica u sestrinsku kardiološku praksu.  To su teme koje su vezane uz najaktualnije probleme koji muče kardiološko sestrinstvo ne samo u našoj zemlji nego u većini zemalja, a osobito u zemljama jugoistočne Europe.

Nadalje, na kongresu je održano 9 simpozija,  How-to session, 3 moderirane poster sesije, 2 poster sesije, prezentirano je oko 220 postera, održane su CPR radionice i radionice gdje su educirane sestre uvodile centralne venske katetere.

Prezentirane teme obuhvatile su cjelokupnu kardiološku praksu, a pojedine teme odnosile su se na kardiokiruršku i torakalnu sestrinsku praksu.

Teme koje su najviše pobudile našu pažnju i interes bile su zatajivanje srca,  te prevencija i razvoj kardiološkog sestrinstva. Raspravljajući na sastancima i neformalnim druženjima u pauzama slobodno možemo reći da  hrvatska kardiološka sestrinska praksa slijedi trendove razvoja moderne svjetske prakse. Međutim, razlika postoji velika u segmentu vrednovanja sestrinskog  rada, te organizacije i priznavanja edukacijskih programa i izobrazbe kardioloških sestara.

Na kongresu je nazočilo oko 400 sudionika iz preko 40 zemalja diljem svijeta.

U organizaciji Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara na kongresu je nazočilo 13 sudionika iz Hrvatske.  Novosti u kardiološkoj praksi o kojima su sudionici iz naše zemlje slušali na stručnim sesijama, tečajevima i različitim sastancima zasigurno će obogatiti našu praksu. Međutim, naše zamisli i ideje o potrebitosti ujednačavanja edukacijskih programa za kardiološke sestre, kao i ujednačavanja cjelokupne kardiološke prakse  u zemljama ujedinjene Europe koje je Ana Ljubas istaknula u svojoj prezentaciji na okruglom stolu pozdravljeni su kao jedan od dobrih smjerova u kojem se trebamo razvijati.

Na kraju kongresa održan je „Okrugli stol“ na kojem se raspravljalo o implementaciji Core Curiculuma za kardiološku sestru koji je izradio i predlaže ESC – CCNAP uz podršku i preporuku svih nacionalnih društava.

Ideja je da se prema prijedlogu kurikuluma izrade silabusi za diplomski studij kardiološkog sestrinstva. Doktorica Lis Neubeck sa Sveučilišta u Sidneju i predjednica Australskog udruženja za kardiovaskularno zdravlje i rehabilitaciju sudionike je izvjestila da u Australiji od ove akademske godine postoji diplomski studij za kardiološku sestru i da su silabusi izrađeni prema prijedlogu ESC – CCNAP Core Curiculuma.

Mi smo nazočne na okruglom stolu izvjestili da je od predstavljanja Core Curiculuma na EuroHeartCare2015 u Dubrovniku Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara poduzela određene korake te da postoje veliki izgledi da se i u našoj zemlji krene u tom smjeru. Također smo iznijeli prijedlog da se omogući dostupnost postojećih programa certificiranih subspecijalističkih tečajeva svim zainteresiranim članicama. Predložili smo da se slijedeći „Okrugli stol“ na istu temu održi u vrijeme održavanja našeg kongresa od 03. – 06. studenog, 2016. godine u Zagrebu.

Predsjednica HUKMS

Ana Ljubas, mag. med. techn., NFESC

hukms.hr euroheartcare 2016