4-kongres-hukms-banner

Od 13. – 15. studenog 2013. godine u Zagrebu, Hotel Internacional održan je 4 kongres Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara (HUKMS).

U svečanost otvaranja kongresa uveo nas je pjevački zbor „Lege artis“ hrvatskom nacionalnom himnom.  Potom su sudionike pozdravili predsjednica HUKMS Ana Ljubas, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec i dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Akademik Davor Miličić. Glavne teze sve tri pozdravne riječi bile su potreba razvoja akademske izobrazbe medicinskih sestara u hrvatskoj, ali i podsjetnik na oprez da uzdizanje izobrazbe medicinskih sestara na akademsku razinu ne dovede do udaljavanja sestara od temeljnih vrednota sestrinske skrbi, a to je najveća dobrobit bolesnika čovjeka.

Nakon pozdravne riječi dodijeljene su zahvalnice zaslužnima za potporu u stručnom razvoju kardiološkog sestrinstva i promicanje kardiovaskularnog zdravlja u hrvatskoj. Ove godine zahvalnice su dobili: Predsjednik Radne skupine za invazivnu i interventnu kardiologiju HKD prof. dr. sc. Aleksandar Ernst i doc. dr. sc. Maja Strozzi za podršku i pomoć u održavanju pet simpozija medicinskih sestara invazivne i interventne kardiologije, predsjednica Radne skupine za echocardiografiju HKD prof. dr. sc. Jadranka Šeparović Hanževački za izradu programa i održavanje tečaja za medicinske sestre u echocardiografiji i tvrtka ABBOTT LABORATORIES d.o.o. koja doniranjem sredstava već dugi niz godina podupire stručni razvoj kardioloških medicinskih sestara, te su uz njihovu pomoć održana 2 simpozija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, tiskane brošure za pacijente i uvelike su pomogli održavanje naših kongresa.

Nakon dodijele zahvalnica svečanost je uveličala hrvatska mezosopranistica Dubravka Šeparović Mušović izvedbom arija iz opera Carmen i Aida.

 Svečanost otvaranja obilježena je i stručnim sadržajima, te su održana dva počasna predavanja. Akademik Davor Miličić održao je predavanje na temu „Srčano popuštanje“, a doc. dr. sc. Sonja Kalauz „Strategija obrazovanja medicinskih sestara“.

Pozvani predavači na kongresu bili su: Felicity Astin, Martina Lovrić Benčić, Robert Bernat, Dijana Delić Brkljačić, Maja Čikeš, Mirjana Jembrek Gostović, Vesna Jureša, Viktor Gotovac, Miroslav Hanževački, Sonja Kalauz, Danijel Lovrić, Ljiljana Lujanac, Davor Miličić, Viktor Peršić, Goranka Petriček, Davor Puljević, Krešimir Rožman, Slava Šepec, Suvada Švrakić, Tanja Žontar, Antony Warne.

Iz vrlo impresivnog popisa pozvanih predavača lako je zaključiti da su na kongresu uz teme o legislativi i kompetencijama bile zastupljene gotovo sve teme iz kardiološke sestrinske prakse. Da je na 4 kongresu HUKMS doista bilo radno svjedoči činjenica da je održano 50 predavanja i prezentirano 10 postera, uz vrlo dinamičnu i konstruktivnu raspravu. Nadalje održane su 4 radionice „Napredno održavanje života“ i 2 radionice „Ergonomija i pozicioniranje pacijenta“.  Na kongresu je nazočilo oko 200 sudionika.

Što se tiče stručnih sadržaja važno za istaknuti je da su na kongresu prema preporuci CCNAP i ESC održane smjernice ESC za liječenje različitih kardiovaskularnih bolesti. Često se postavlja pitanje moraju li sestre znati smjerniceza liječenje bolesnika. Kako bi sestre kao ravnopravni suradnici u timu koji skrbi za kardiološkog bolesnika mogle sudjelovati u diskusiji i znale postavljati pitanja o načinu liječenja, preporuka CCNAP-a je da se smjernice moraju implementirati u sestrinsku kliničku praksu. Nadalje, dvije sesije na kongresu odnosile su se na prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Kardiovaskularne bolesti su dominantni uzrok pobola i smrtnosti u gotovo svim razvijenim zemljama, a u hrvatskoj su uzrok smrtnosti u 50 % slučajeva na godišnjoj razini. Mišljenja smo da dobro educirana medicinska sestra može dati veliki doprinos u rehabilitaciji i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, ali mora biti prepoznata u sustavu. Stoga su na jednoj od sesija o prevenciji predavači bili eminentni stručnjaci iz različitih ustanova: Prevencija i rehabilitacija, obiteljska medicina, školska medicina i kardiološka klinička praksa.

Prezentaciju postera obilježila je vrlo dinamična i konstruktivna rasprava. Poseban interes izazvao je poster autorice Ruže Evačić na temu „Spolni život nakon infarkta miokarda – pitanja i odgovori“. Istraživanje prikazano u posteru upozorilo je da pacijenti imaju probleme, ali i nedovoljno razumijevanja od strane zdravstvenih profesionalaca. Već tradicionalno se na našim kongresima dodijeljuju 3 nagrade za najbolje postere. Na 4 kongresu nagrade su dobili: prvu nagradu Snježana  Jušić (OB Šibenik)za poster „Javno zdravstvene akcije i prevencija kardiovaskularnih bolesti“, drugu nagradu Ruža Evačić (OB Koprivnica) za poster „Spolni život nakon infarkta miokarda – pitanja i odgovori“  i treću nagradu Marina Mihajlović, Ivica Matić, Martina Lovrić Benčić, Dora Fabijanić, Mara Čretni, Mirjana Frater (Zagreb) za poster „Kvaliteta života bolesnika s ugrađenim resinkronizacijskim uređajima“

Nadalje, kao što je već rečeno pozvani predavači bili su: profesorica sestrinstva sa Sveučilišta Salford u Manchesteru i predsjednica CCNAP Education Committe Felicity Astin PhD, MSc, BSc, RN i Anthony Royston Warne HND, RMN, MBA, PhD, prodekan Sveučilišta Salford. Profesorica Astin održala je predavanje o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a profesor Warne o empatiji i temeljim vrednotama sestrinske prakse. Značajno za istaknuti je da  je posjet uvaženih profesora imao još jednu dimennziju, a to je dogovor o mogućoj potpori i suradnji Sveučilišta Salford u edukaciji medicinskih sestara u hrvatskoj. Stoga su održani sastanci s predsjednicom HKMS Dragicom Šimunec i dekanom Medicinskog fakulteta Akademikom Davorom Miličićem. O oblicima potpore i suradnje pokazat će daljnji dogovori.

Vrlo kvalitetan i dinamičan trodnevni rad kongresa završio je svečanom večerom na kojoj su se sudionici opustili i uživali uz program studija „Eventi“ i doktora Matiju Evačića koji je izvedbama uz gitaru doprinijeo da uzvanici boravak i druženje u našem Glavnom gradu ponesu u srcu.