U organizaciji Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 09. do 10. lipnja 2017. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održani su Dani zdravstvenih karijera u Republici Hrvatskoj.

Dani karijera prvenstveno su namijenjeni mladim profesionalcima u praksi i onima koji se trenutno školuju, dakle srednjoškolcima i studentima. Cilj i svrha održavanja ovog sastanka bili su upoznati mlade ljude s onim što se u praksi nudi, s koji problemima se  mladi ljudi suočavaju kod zapošljavanja te što možemo učiniti i kako ih motivirati da ostanu u Hrvatskoj.

Na poziv organizatora sudjelovala je Hrvatska komora medicinskih sestara i sva stručna udruženja hrvatskog sestrinstva.

Na prvom radnom danu održana je Panel rasprava “Status praesens (mladog) zdravstvenog djelatnika u RH 2017.g.”

U raspravi su sudjelovali: Željko Plazonić, prim.dr.med., državni tajnik u Ministarstvu zdravstva RH; Doc.dr.sc. Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH; Mr.sc. Fedor Dorčić, v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje; Prof.dr.sc. Pavel Kobler, zamjenik predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine; Slava Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara, Prof.dr.sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Predstavnik farmaceuta.

Podlogu za raspravu moderator Danko Relić poticao je na način da je za svaku profesiju pročitao životopis mladih kandidata koji su sadržavali probleme s kojima su suočeni.

Životopis medicinske sestre ukazivao je na probleme izobrazbe, ne organiziranog školovanja te neprepoznavanja potrebne razine izobrazbe u kliničkj praksi. U raspravi na pročitani životopis medicinske sestre sudjelovala je predsjednica HKMS Slava Šepec, koja je govorila o položaju sestara u zdravstvenom sustavu, a o školovanju dekan Medicinskog fakulteta profesor Marijan Klarica. Pravnica iz Ministarstva zdravstva gospođa Marija Pederin naglasila je potrebu izrade standarda sestrinske prakse. Pitanje iz publike bilo je upućeno na državnog tajnika Željka Plazonića koji je rekao da je svjestan problema u sestrinstvu te da je nužno razvijati edukaciju na horizontalnoj razini kako bi se u razvijenoj i modernoj praksi pristupilo provedbi prijenosa kompetencija.

Drugi dan obilježile su teme sestrinstva i sestrinske prakse. O sestrinstvu u Hrvatskoj danas predavanja su održale:  magistre sestrinstva Ana Ljubas ispred Hrvatske komore medicinskih sestara i Tanja Lupijeri predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara, a o školovanju medicinskih sestara u Hrvatskoj predavanja su održale:  profesorica Vesna Jureša prodekanica sveučilišnog studija sestrinstva na Medicinskom fakultetu i doktorica Snježana Čukljek prodekanica Zdravstvenog veleučilišta Zagreb. Kako izgleda sestrinska praksa u Hrvatskoj danas predstavila su stručna udruženja. Ispred Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara o hrvatskoj sestrinskoj kardiološkoj praksi danas i očekivanjima u budućnosti govorio je prvostupnik sestrinstva Marin Žilić.

HUKMS je kroz oba dana događanja imala izložbeni prostor na kojem su udrugu predstavljali: Marija Renić, Romana Palić, Jelena Hojsak i Marin Žilić. Osim što su dijelili promotivne i edukativne materijale naši su članovi lobirali i motivirali mlade kolegice i kolege na odustanak od ideje odlaska iz Hrvatske.