Udruga kardiovaskularnih sestara i srodnih profesija

Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (ACNAP)                           

ACNAP young ACNAP

Europsko kardiološko društvo (ESC) je 1991. godine osnovalo Radnu skupinu za kardiovaskularno sestrinstvo, s ciljem  unapređenje edukacije i poticanja  istraživačkih aktivnosti u kardiovaskularnom sestrinstvu.  Radna skupina je provela tri važne inicijative: Godišnji proljetni sastanak,  pokretanje novog, vrhunski rangiranog časopisa: European Journal of Cardiovascular Nursing (EJCN) (https://journals.sagepub.com/home/cnu) i osnivanje Studijske grupe za provođenje sestrinskih intervencija u Europi (Undertaking Nursing Interventions Throughout Europe -UNITE- Study Group)1. U 2005. godini je Radna skupina za kardiovaskularno sestrinstvo temeljito  istražila potrebe i prednosti transformacije u  Vijeće  Europskog kardiološkog društva kako bi koordinirali aktivnosti kardiovaskularnih medicinskih sestara i srodnih profesija unutar različitih tijela Europskog kardiološkog društva (ESC).  Vijeće za zdravstvenu njegu u kardiologiji  i srodna zanimanja CCNAP Europskog kardiološkog društva – (ESC) službeno je osnovano 5. rujna 2006. godine na Glavnoj skupštini u Barceloni, Španjolskoj. Nekoliko važnih inicijativa je provedeno djelovanjem Vijeća  (CCNAP), uključujući portfolio s edukacijskim resursima za kardiovaskularne sestre, portfolio za e-učenje, koji obuhvaća webinare i galeriju kliničkih slučajeva, i inicijativu “Budi dobar poznavatelj  smjernica”( Be Guidelines Smart initiative )2.

Na Glavnoj skupštini ECS u Munchenu, 28. kolovoza 2018. godine, Skupština je izglasala kreiranje nove asocijacije: Udruženja kardiovaskularnih sestara i srodnih profesija (ACNAP). Ovaj potez je bio iznimno važan zbog činjenice da se radi o najvišoj organizacijskoj razini unutar ESC što omogućuje ACNAP središnje i utjecajno djelovanje na pružanje optimalne kardiovaskularne skrbi. Nadalje, predstavlja priznanje rada medicinskih sestara u kardiologiji i srodnih profesija. Misija ACNAP-a je podržavanje medicinskih sestara  i srodnih profesija diljem Europe kako bi pacijenti oboljeli od kardiovaskularnih bolesti i njihove obitelji dobili najbolju moguću skrb.

Galerija kliničkih slučajeva

ACNAP ima galeriju kliničkih slučajeva u kojoj možete prezentirati svoje kliničke scenarije fokusirajući se na skrb orijentiranu na bolesnika. Postoji potreba za novim slučajevima u Galeriji kliničkih slučajeva, i podržavamo sve kardiovaskularne sestre da dodaju svoje kliničke scenarije u galeriju. Poslani primjeri i slučajevi trebaju biti jedinstveni, ali razmjerno tipični za kliničke scenarije u području, a praćenje, upravljanje i diskutiranje  se temeljiti na trenutno važećim ESC preporukama . Za dodatne informacije vezane uz Galeriju kliničkih slučajeva, molimo kontaktirajte Trond Pettersen (trond.roed.pettersen@helse-bergen.no).    (https://learn.escardio.org/login.aspx?ReturnUrl=%2fdashboard%2fclinicalcase%2fAuthor%2fTCC%3ftopic%3dnursing%26_ga%3d2.234228251.488402384.1569923112-829184381.1543319390). 

Webinari

ACNAP također priprema webinare, koji predstavljaju 60-minutne interaktivne prezentacije u kojima sudionici mogu slati pitanja prema panelu predavača. Webinari koji se usmjeravaju  na prikaz kliničkih scenarija uključuju i pitanja s višestrukim ponuđenim odgovorima  koja su dostupna tijekom trajanja webinara kako bi se potaknula interakcija i validiralo stečeno znanje.

Nadalje, webinari su dostupni na zahtjev nakon prikaza uživo, omogućujući zainteresiranima da ih prate u vrijeme koje njima odgovara. 

ACNAP društvo mladih

ACNAP društvo mladih (Young Community -ACNAP YoCo) je osnovano kako bi se podržale medicinske sestre i razne profesije u dobi do 40 godina.

Cilj je transfer postojećeg znanja i ekspertize unutar ACNAP-a na mlade članove kako bi ih se podržalo u pružanju visokokvalitetne skrbi za pacijente i istraživanju unutar kardiovaskularnog područja.

EuroHeartCare                                 

EuroHeartCare je godišnji kongres ACNAP-a i okuplja više od  500 sudionika iz preko 40 zemalja. Kongres traje tri dana i sastoji se od više od 20 znanstvenih sekcija koje pokrivaju široki dijapazon tema koje prezentiraju vodeći stručnjaci unutar područja. Izložba i prezentacija postera održava se tijekom stanki i za vrijeme ručka. Kongres će se sljedeće godine održati u Sevilji, Španjolskoj, od 4. do 6. lipnja. Prijava sažetaka omogućena jeod 4. prosinca 2019.godine  a krajnji rok za prijavu sažetaka je 4. veljače 2020. godine.  Svake godine se dodjeljuje se  ACNAP nagrada za izvrsnost u kardiovaskularnoj skrbi (ACNAP Award for Excellence in Cardiovascular Care)  za najbolji klinički slučaj prijavljen na Kongers. Dobitnik dobiva diplomu i besplatnu registraciju za sljedeći  EuroHeartCare Kongres.

Ukoliko se želite informirati o mogućnostima unutar ACNAP-a, slijedite link: https://www.escardio.org/Sub-specialty-communities/Association-of-Cardiovascular-Nursing-&-Allied-Professions if you want to read more about what ACNAP offers.

Članstvo

Ukoliko želite biti dio pulsirajuće i interdisciplinarne mreže stručnjaka unutar kardiovaskularne skrbi, ACNAP nudi dva tipa članstva. Redoviti članovi imaju pristup elektroničkim obavijestima od ACNPA-a, online alat  “Budi dobar poznavatelj  smjernica” (Be Guidelines Smart), sniženu pretplatu na EJCN, popust na ESC udžbenike i priručnike, i popust za registraciju na EuroHeartCare.

Srebrna članarina iznosi 45 EUR, ali uključuje i popust na kongresnu registraciju za EuroHeartCare, pristup salonu za članove tijekom Kongresa, besplatan online pristup časopisu EJCN, webinarima i Galeriji kliničkih slučajeva, popust na ESC udžbenike i priručnike, online alat  “Budi dobar poznavatelj  smjernica”( Be Guidelines Smart), i mogućnost da se prijavite na ACNAP stipendije za putovanja, nagrade & prilike za mentorstva. Dodatno, biti ćete u mogućnosti prijaviti se na pozicije unutar ACNAP odbora & povjerenstava (https://www.escardio.org/Marketing/ACNAP-Membership-offer).

                                                                                                                               

Reference:

  1. Hansen, T. B., & Neubeck, L. (2019). Standing on the shoulders of giants: Reflecting on the history and creation of the new Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions. European Journal of Cardiovascular Nursing18(3), 176-178. https://doi.org/10.1177/1474515118824228
  2. Norekvål, T. M., Deaton, C., & Scholteop Reimer, W. J. M. (2007). Moving from Working Group on Cardiovascular Nursing to Council on Cardiovascular Nursing and Allied Professions in ESC. European Journal of Cardiovascular Nursing6(1), 3–5. https://doi.org/10.1016/j.ejcnurse.2007.01.099